Serija Moja boš in oddih na Jadranu

Od obiska turškega zvezdnika Buraka Özçivita je minilo že več kot mesec dni. Glede na sprejem in odzive pa še mi vedno ni čisto jasno, kaj se dogaja v tej deželici na sončno strani Alp. V nakupovalnem središču so oboževalke in tudi oboževalci priljubljenega igralca čakali ob rdeči preprogi in se pozibavali ob zvokih turškega popa.

Seveda najbolj srečne izžrebane oboževalke so se lahko z njim fotografirale.
Najbolj smešno je, da nekatere obraze, ki so prišli pozdravit turškega zvezdnika videvamo tudi na raznih političnih shodih, ki so naperjeni proti muslimanom in migrantov.
Vsi tisti, ki vam je zraven turških limonad všeč pridih Turčije ali želite bivati kot tuški paša, lahko to izkoristite tudi ob letovanju na hrvaški obali.
Edino kar je pomembno pazite, da se vam življenje ne zaplete tako kot Kemalu in Nihan.
han2Namestite se lahko v mestu Vrana blizu mesta Pakoštane, kjer vam Mašković han, kot majhen hotel dediščine,
ponuja pogled v zgodovinski in reflektivni spomenik iz islamske arhitekture 17. stoletja.
Gradnjo obnovljenega Mašković Hana, je leta 1646 naročil Jusuf Mašković, doma iz Vrane, ki je bil visoki dostojanstvenik na turškem dvoru in visoki admiral osmanske flote, ki je pod njegovim poveljstvom leta 1645 osvojila Kreto. Z gradnjo je želel pokazati, da je kot revni otrok iz Vrane uspel, saj so hane gradili samo močni in uspešni ljudje. No ja, kot Kemal, ki se je rodil v revni družini.
Mašković je han nameraval uporabljati kot rezidenco, ko se bo vrnil iz Carigrada v svoj rojstni kraj. Zamišljen je bil kot razkošen in moderen objekt, ki bo nudil vso potrebno udobnost s tuško kopalnico hamanom, ki ga tudi nameravajo obnoviti v prihodnjem letu. Vendar se mu je življenjska zgodba zapletla kot Kemalu, baje da tudi Kemal na koncu serije izgubi glavo, kot Mašković.
Mašković je v izgradnjo vložil veliko sredstev, saj je na gradnji delalo do 500 delavcev dnevno, žal pa zaradi njegove tragične zgodbe ni bil han nikoli dokončan in tako je potem kot ruševina dolgo sameval. Zaradi tega je bil zgrajen v bistveno manjšem obsegu, kot je bil prvotno zamišljen.
Z obnovo hana in s tem tudi tragične zgodbe med Carigradom in Vrano o junaku Maškoviću so pričeli v letu 2009 in jo v lanskem letu zaključili.
han1Lanskega avgusta so v Heritage hotelu Maškovič Han sprejeli prve goste. Obnovljeni štiri zvezdični hotel ponuja 14 dvoposteljnih sob, 10 s francoskim ležiščem, štiri pa imajo ločena ležišča in dva luksuzna apartmaja. Sobe so velike 21 m2, apartmaja pa se razprostirata na 40 m2. Ob sobah imajo konferenčno sobo, suvenirnico, vinoteko, muzej in restavracijo, ki je urejen na mestu nekdanje džamije in notranjost restavracije lahko vidite ohranjene elemente džamije. V restavraciji lahko okušate mediteransko in orientalsko hrano, ki jo pripravljajo iz sezonskih svežih surovin, ki jih dobavljajo od lokalnih pridelovalcev. 
Projekt obnove Mašković hana so pripravili na Ministrstvu za kulturo Republike Hrvaške v sodelovanju z Občino Pakoštane in mestom Vrana. Vrednost projekta je znašala 2.638.086,10 €, od tega je 75 odstotkov sredstev zagotovila Evropska unija, ostalih 25 odstotkov je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške. Uporabnik obnovljenega hana pa je Občina Pakoštane. Zakaj naštevam te vrednosti? Zato, ker imamo v Sloveniji veliko stavb in gradov z bogato zgodovinsko zgodbo. Vedno pa radi s prstom pokažemo na državo, da ne naredi nič za njihovo obnovo. Največkrat je problem drugje, kajti v lokalnem okolju ljudje ne vemo kaj narediti s takšnimi objektom, ker se nam itak nič ne splača. Obnovljen Mašković han je vsekakor primer dobre prakse kako se da nekatere stvari urediti na lokalnem novoju z roko v roki ob pomoči države in Evropske unije.
Obnovljeni Mašković Han nima sob za invalide. Celotni han je zgrajen v eni etaži tako da je dostopen tudi invalidom. Pri vožnji z invalidskih vozičkom po hanu so najbolj moteča iz kamenja tlakovana tla. V sobah pa so največja težava ozka vrata v kopalnico in wc.
Skratka primerna turistična destinacija za vse razočarane, ki jih Kemal ni povabil v Turčijo, da povabijo svoje drage v Heritage hotel Maškovič han, ki med tem, ko one gledajo turške nadaljevanke skrbijo za vsakdanji kruh. Vsekakor jim bo obnovljeni han pričaral, vsaj malo orientalskega pridiha tudi v restavracije, če ravno je ta lično urejena iz džamije.

Oddajte komentarje

Objavi komentar kot gost

0

Komentarji (12)

Load Previous Comments