Sevnica o Melaniji in druge zgodbe

Konec leta 2016, ob izvolitvi Donalda Trump za 45. ameriškega predsednika, se je v Sloveniji veliko govorilo o Melaniji Knavs, ki je tako ob prevzemu funkcije Donalda Trumpa 20. januarja 2017 postala prva dama ZDA. Melania Trump je tako druga na tujem rojena prva dama ...

Konec leta 2016, ob izvolitvi Donalda Trump za 45. ameriškega predsednika, se je v Sloveniji veliko govorilo o Melaniji Knavs, ki je tako ob prevzemu funkcije Donalda Trumpa 20. januarja 2017 postala prva dama ZDA. Melania Trump je tako druga na tujem rojena prva dama v zgodovini ZDA, prva je bila Louise Adams v začetku 19. stoletja, ki je bila rojena v Londonu. Vsekakor lahko rečemo, da je Melania prva, saj je Louse Adams bila hčerka Američana in tako ji je ameriško državljanstvo pripadalo že ob rojstvu.

Ob izvolitvi smo Slovenci imeli veliko vprašanj, pomislekov ali je Melania sposobna ali ne, veliko je bilo posmeha – ta je v veliki večini nastajal, kot posledica slovenske »faušije«. Ne želim polemizirati ali je Trump pravi predsednik ZDA in o njegovih fake news. Priznam, tudi sam sem zaradi nastopov Trumpa v volilni kampaniji in Melanijinega plagiatorstva gledal na ta dogajanja malo z rezervo in do zadnjega verjel, da takšen človek ne more biti predsednik ZDA, ampak to področje ni namen mojega pisanja. Želim govoriti o tistih, ki so se v Sloveniji odločili prodati njeno zgodbo, se z njo niso obremenjevali ampak zavihali rokave in si rekli takšne priložnosti ne smemo izpustiti.

Med temi so zagotovo bili Sevničani, ki so pričeli s sloganom “Sevnica – kraj, kjer je odraščala prva dama ZDA”. Zelo hitro so k povabilu, da obiščete mesto ob Savi, kjer vas čakajo nepozabna doživetja narave, kulturne dediščine in okusov dodali in poudarili tu je odraščala prva dama ZDA.
Sevnica - mesto ob Savi, znano po srednjeveškem gradu na griču nad starim mestnim jedrom tik ob reki Savi. Grad Sevnica je v listinah prvič omenjen v začetku 13. stoletja, kar potrjuje dolgo in bogato zgodovino mesta. Razcvet je mestu prinesla industrializacija in pojav prvih večjih lesarskih in kasneje tekstilnih podjetij.
Ob raznih turističnih programih za ogled mesta (Družinska snidenja, Festival modre frankinje, Gurmanski užitki, Zapolnite si prosti čas, Mesto in Grad Sevnica z degustacijo, Sevnica, zakladnica doživetij in Sevnica na vrhu sveta) so dodali tudi turistični paket “Sevnica prva modra dama”. V ta program je vključen ogled osnovne šole, ki jo je obiskovala prva dama, ogled blokovskega naselja v katerem je Melanija živela kot deklica, ogled železniške postaje s katere se je Melanija včasih peljala v Ljubljano, ogled zanimivih točk, obisk prodajalne s spominki, tržnice in lokalne ponudbe ter prigrizek. Turisti si ogledajo grad Sevnica, film o Sevnici, zgodovini gradu ter znamenitem arheološkem parku, obiščejo Grajsko kavarno ter imajo kosilo na turistični kmetiji ali grajsko pojedino na gradu.  

sevnica1Ko sem spremljal novice v slovenskih, vedno bolj zaskrbljujoče rumenih, medijih o Sevnici in prvi dami sem si mislil svoje, saj smo tudi v Sloveniji po vzgledih Trumpove kampanije vedno bolj deležni rumenih novic in baje novinarstva ter novic še z bolj zaskrbljujočo oznako fake news. Imam namreč veliko težavo, če že pogledam prispevke na televiziji ali članke v najbolj branih slovenskih časopisih o znanih Slovenkah in Slovencih navadno nobenega ne poznam. V življenju me tudi bolj zanimajo druge stvari, kot novica o tem koliko je stala Melanijina obleka, ki jo je nosila na zagrisegi moža za predsednika ZDA.

Priznati pa moram, da sem se o Sevnici motil. Po obisku Sevnice lahko z zagotovostjo trdim, da je Sevnica kraj, kjer se prodajajo zgodbe. Ob vstopu v mestu je Pizzerija in restavracija Rondo Sevnica, kjer ti ob ostali kulinariki ponujajo tudi Sladico Melanija in goveji Predsedniški burger. Vsekakor gre za klasično komercialno potezo, ampak kljub temu ima lokal normalne cene, širok dovoz za invalide ter prijazno osebje.

V centru mesta v Slaščičarni Julija, kjer lahko poskusite ameriško-slovensko jabolčno pito s sevniškimi jabolčkami voščenkami Prva dama in torto Melanija, kjer ti tudi z veseljem povedo zgodbo o sestavinah in Melaniji.

Ko se odpravite na Grad Sevnica, vam tudi v njihovi kavarni Graščakova hči ponudijo pito in torto. Kar se mi zdi najbolj pomembno je domačnost, veseli so vsakega gosta, tudi invalida. Ob mojem obisku jim ni bilo težko za invalidnega gosta odpreti velikih grajskih vrat, pripraviti posebno mizo, v predverju, ker so v kavarno stopnice. Ko sem vprašal, kaj vse ponujajo v trgovinici, prodajalki ni bilo težko iz trgovine prinesti nekaj izdelkov, kki jih prodajajo, da sem jih lahko pogledal. To poudarjam zato, ker kot invalid velikokrat naletim na gostinski lokal, kjer me sploh ne vprašajo kaj bom pil, ker sem invalid. Veliko gostinskih ponudnikov se tudi ni pripravljeno ukvarjati z dvema gostoma in to še z enim, ki je invalid. Kot ljubitelj dobre hrane sem se vsekakor odločil za nakup Sevniške salame in prijazna gospodična mi je vse tri salame prinesla iz trgovine, jih predstavila in me vprašala katero bi želel kupiti. V trenutku so nama tudi ponudili, da se lahko z avtomobilom zapeljeva do grajskih vrat, da se mi ne bo potrebno z vozičkom spuščati po vzpetini do parkirnega prostora. Privoščila sva si pito Prva dama in prijetna natakarica nama je v trenutku razložila, da si za gradom lahko pogledava njihovo značilno jablano – voščenko, ki so jo posadili lani.

Dobrote v čast prvi dami lahko poskusite v zelo kratkem času, saj so vsi lokali v mestu, tisti, ki pa želite poskusiti posebno palačinko Melanija, pa se morate povzpeti na 948 metrov visoko Lisco, do Tončkovega doma. Gre za 21. vrsto njihove palačinke, njena posebnost pa so so borovnice, vanilijeva krema in sladoled, ki so nekako skupni Sloveniji in ZDA pravijo v Tončkovem domu.

sevnica2Na Gradu Sevnica lahko v trgovini s spominki kupite številne klasične spominke, ob njih pa vina Modra frankinja, saj je Sevnica znana po festivalu Modre frankinje, tradicionalno Sevniško salamo, katere začetki segajo v leto 1962 v čas prve salamijade na Slovenskem. Ob tem pa vam ponujajo izdelke zaščitene blagovne znamke First Lady, ki vsebuje izbrane izdelke z območja občine Sevnica v Posavju, ki kažejo tradicijo, odličnost in eleganco. Sevniška blagovna znamka First Lady obsega: modro frankinjo FIRST LADY cuvée, izbrano vino sorte modra frankinja in večih vinskih kleti, tradicionalno Sevniško salamo FIRST LADY izdelano iz mesa naravno vzrejenih živali avtohtonih pasem (krškopoljski prašič) v Kmečki zadrugi Sevnica, Jaboljčne krhlje v čokoladi iz stare sorte jabolk sevniška voščenka, čokoladne pralineje modra frankinja, ki jih sestavlja temna čokolada in modra kri zrele frankinje, zlato čokolado, ki je izbrana temna čokolada z orehi in lističi zlata, temna čokolada Malina, domači čaj s pristnim vonjem po jabolčnem zavitku, lepotilna krema zanjo in zanj, unikatna skodelica za napitke narejena iz kakovostne lončarske gline.
Ob grajski prodajalni pa je možno te izdelke kupiti tudi v turistični agenciji Doživljaj v centru Sevnice.

Ob vsem tem pa lahko v bližnji okolici poiskusite razne jedi narejene v čast Melaniji. Skratka, Sevnica je mesto, kjer znajo stopiti skupaj in kjer ti ne prodajajo “klasičnih” slovenskih izdelkov, ki jih lahko vidiš in poskusiš v prav vsakem slovenskem mestu ali vasi, ampak zgodbe v katere so vključeni izdelki ter s tem opravičujejo svoj slogan “Sevnica zakladnica doživetij!”

V Sevnici sem se pogovarjal s številnimi domačini in zanimivo, kot Štajerc sem pogrešal za nas značilni stavek: “To je brez veze, to se nam ne splača.”
V Sevnici se očitno splača, saj se posvetijo vsakemu turistu in človek dobi občutek, da se Sevničani zavedajo, da je pot do uspeha dolga in trnova, če se strinjate enako kot je bila Melanijina, da je postala prva dama.

Oddajte komentarje

Objavi komentar kot gost

0

Komentarji (12)

Load Previous Comments