Varnost invalidov na prvem mestu

V poletnih mesecih je navada, da se trume Slovencev odpravijo proti Jadranskemu morju. Midva sva rekla, dajva vikend preživet v enih od slovenskih termalnih zdravilišč. Odločitev je padla, greva v Rimske terme in res sva šla. Že na začetku je vse kazalo, da bo ta vikend pester.

Ko sva bila pripravljena za odhod, so se pojavila nujna opravila za eno od naših stalnih strank v najinem podjetju Kreativna Pika d.o.o. Po nujno opravljenem delu v Kreativni Piki sva se končno odpravila proti Rimskim termam, ampak tudi tokrat ni vse potekalo po načrtu. V tunelu za cestninsko postajo Tepanje je zagorel tovornjak in sva kar dobro uro čakala v koloni, da so odstranili posledice prometne nesreče. Malo pred šesto zvečer sva prispela v Rimske terme, po formalnostih na recepciji sva se odpravila v sobo. Ne glede, da sem na invalidskem vozičku nihče ni partnerki ponudil pomoči, da odnese prtljago v sobo. To sva opravila sama in bila presenečena, ko sva odprla vrata sobe za invalide, saj je po vonju v sobi bilo jasno, da ta soba že nekaj časa ni bila prezračena. Pogledal sem na sobni termostat za uravnavanje  temperature in je na ekrančku pisalo »Prosim zaprtite okno«. Pogledava okno in ugotoviva, da okna ne gre odpreti.

Ker nama je krulilo po želodcu sva se odravila na večerjo v À la carte restavracijo Sofija. V skromni izbiri jedi sva si končno naročila večerjo. Večerja je bila okusna, povprečna. Da nama ni bilo dolg čas, je ves čas okrog mize z metlo krožila čistilka, pri šanku pa sta dva natakarja tarnala kako jima je hudo v službi. Med večerjo naju je zmotil tudi kolesar, ki se je ves prepoten, kar s kolesom, bo bližnjici preko restavracije, odpravil do recepcije.

Sprijaznila sva se, da je v Rimskih termah takšna soba pač dovolj dobra za invalida in se odpravila spat. Sredi noči sem se prebudil celi prepoten, saj je v sobi bilo neznosno vroče in zadušljiv zrak, saj ni delalo prezračevanje.

V telefonskem razgovoru z recepcijo sva zahtevala, da zadevo uredijo. Prijazni receptor je povedal, da bo poiskal drugo sobo, vendar je kaj hitro ugotovil, da tudi nadstropje višje ne dela prezračevanje. Ponudil nama je drugo sobo, neprilagojeno invalidom, v kateri lahko prespiva. Ob dveh ponoči sva se selila v navadno sobo, kjer se je okno dala odpreti in tudi prezračevanje je delovalo.

Zamenjala sva sobo in se spraševala kaj bo prineslo naslednje jutro. Na zajtrk sva se odpravila med zadnjimi, zato sva imela to srečo, da sva med zajtrkom lahko opazovala zaposlene, med zajtrkom, ko so na pivovskih zabojih sedeli v kuhinji, pri odrtih vratih in jedli zaslužen zajtrk.

Po zajtrku sva na recepciji vprašala kako je z najino sobo ali bodo uredili prezračevanje.
Receptorka, katere ne bom opisoval, ker ne želim biti nesramen, nama je povedala, da lahko obdrživa obe sobi in nama ne bodo nič dodatno računali. Kar pomeni, da spiva v normalni sobi, tuš in WC pa lahko uporabljam v sobi za invalide. Težava je bila v tem, da sobi nista bili v bližini, ampak vsaka na svojem koncu hotela.

Receptorko, za katero ne morem trditi, da je bila ravno inteligentna, sva vprašala zakaj ni možno odpreti okna v sobi za invalide in je samozavestno povedala, da je to zaradi varnosti. Po njeno smo toraj vsi invalidi potencialni samomorilci.

Gospe sem povedal, da niti slučajno ne nameravam nič doplačati. Ko sva prišla nazaj v normalno sobo, so bile v njej že čistilke, ki so sobo pripravljale za nove goste.

Odločitev je padla, da v Rimskih termah ne bova dočakala še ene noči, na hitro sva spakirala, poklicala v Terme Laško in pri njih preživela preostanek vikenda.

Pred odhodom sva v Rimskih termah zahtevala še menedžerja, ki je bil zelo prijazen. Ponujal nama je alternativno sobo, vendar neprijazno invalidnim gostom. Bila sva preveč razočarana in odločena, da po vseh zapletih greva drugam.

Po pritožbah, po ugotovitvah odgovornih, da sem novinar, sva pa kaj hitro dobila brezplačen vikend paket pri njih, ki sva ga tudi izkoristila, samo takrat je bila zgodba čisto drugačna.

 

Oddajte komentarje

Objavi komentar kot gost

0

Komentarji

  • Ni komentarjev